dimarts, 3 de juny del 2014

Convent de Sant Ramon de Portell / Sant Nicolau de Portell, Sant Ramón ( Segarra )



El convent de Sant Nicolau 

El convent s'hauria fundat el 1245 a iniciativa de Sant Pere Nolasc, el fundador de l'ordre mercedària, a l'antiga església de Sant Nicolau del Portell (més endavant rebatejat com Sant Ramon del Portell). Es trajerona les restes de sant Ramon Nonat i va arribar a ser un lloc de devoció popular. El monestir es va ampliar entre els segles XVI i XVII, es troben les dates de 1597 i 1625. Més endavant, el 1675 ia iniciativa de Pere Salazar, es va començar la construcció del gran edifici actual i es va independitzar del convent de Barcelona, ??del que fins llavors depenia. 

 Sant Ramon Nonat 

El nom de Sant Ramon Nonat està estretament lligat al monestir mercedari. Aquest personatge que aquí es venera, hauria nascut al Portell a finals del segle XII. 
Segons explica la tradició va ser el mateix vescomte Ramon Folc I de Cardona qui va obrir amb la seva espasa al ventre de la mare, que havia mort abans del part i li va extreure el nen.
 D'aquí el nom de Ramon Nonat (No nat) amb el qual és conegut. Va ingressar a l'orde mercedària, on és particularment venerat. 
Va morir a Cardona i sempre segons la tradició diu que per dirimir on havia de ser conservat el seu cos, es va posar sobre un ase, que es va dirigir directament al Portell, a la capella de Sant Nicolau, on l'animal va caure mort.







 El claustre és de grans dimensions, es va construir al començament del segle XX, hi figura la data de 1802, però el 1835 encara consta com inacabat. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada